Week 25


Maandag 18 juni. Naar Berg in der Oberpfalz. Na lang wikken en wegen, berekenen van afstanden, zoeken naar geschikte campings om zo snel mogelijk thuis te komen, blijkt dat we het meest geschikt weer terug kunnen via Berg in de Oberpfalz en Limburg an der Lahn. Dus vandaag gaan we van Piding naar Berg. Een etappe van 306 km. De rit voert ons langs München, dat bekend staat om zijn vele opstoppingen en wegwerkzaamheden maar niets van dat alles, de hele reis geen 'Stau' geen wegwerkzaamheden die onze reis bemoeilijken. Het is een lange maar heerlijke rit met mooi weer. Natuurlijk stoppen we voor koffie en een - meegenomen - lunch aan een pic-nic bank. Het is half drie als we 'aan de stroom' hangen en thee kunnen zetten. Het is schitterend weer en nemen de tijd voor een zonnetje en een boekje. Half vijf boodschappen bij de gloednieuwe Netto in Berg, wat een keus.
Als ik bij de receptie langs loop zie ik de mw. de beheerder en terwijl we naar de ingang van de camping lopen maken we een praatje. Plots hoor ik "Frans" roepen, ik zie eerst niemand maar dan staan daar Hans en Ellen onze Griekenlandreis reisleiders. We nodigen ze uit voor een kopje koffie in de avond. Het werd nog laat en het was gezellig. Welterusten, morgen weer een flinke reis voor de boeg.

Dinsdag 19 juni. Naar Limburg an der Lahn. Deze etappe is - maar liefst - 330 kilometer en dus aan de lange kant - voor ons dan. (Later op de middag vernemen we dat Hennie en Anke in één rit van Hall in Tirol naar huis gereden zijn, bijna 1000 km.) We zijn nog maar net voorbij Neurenberg als boven de weg een waarschuwing verschijnt, 'Stau bei Würzburg" vanwege een ongeval. Je kunt omrijden via München, ja daar komen we net vandaan, dus vol vertrouwen dat ze nog ruim drie uur hebben om de rommel op te ruimen gaan we verder. We nemen de tijd voor koffie, want dan hebben 'ze' meer tijd om de 'Stau' op te lossen. Dan bijna een uur later staan we stil, dan weer 100 meter, dan weer stil, dan weer 200 meter enz. enz. En dat duurt tot bij Würzburg want alles ligt nog op de weg, er is nog - zo te zien - weinig opgeruimd. Talloze politieauto's, veeg auto's, enz. versperren de weg die van vier tot één baan versmald is, ja een 'Stau' maken is niet echt heel moeilijk. Het kost bijna een uur om door de file heen te komen. Dan is het eindelijk tijd voor een - ja, alweer, meegebrachte lunch - op een pic-nic bank. De reis verloopt technisch goed maar het is vreselijk druk waardoor het heel inspannend rijden is. Zo nu en dan horen we weer het afschuwelijke piepen van een rem maar inspectie op de parkeerplaatsen geeft aan dat de rem niet veel warmer is dan de andere, dus we gaan verder.
Dan eindelijk, we tellen de kilometers af, zijn we in Limburg an der Lahn. De caravan staat snel, een kopje thee en dan het stadje in, altijd gezellig. We kopen Ross-Kastanje extract capsules, heerlijk . . . . . . . . . dat je dat hier zo kunt kopen. Nou dat was het wel voor vandaag, morgen weer een etappe, naar Apeldoorn, ons basis-station.

Woensdag 20 juni. Naar Apeldoorn. De laatste etappe en dan is het rondje rond. Nou was het eigenlijk eergisteren in Berg in der Oberpfalz al rond omdat we daar op de heen-reis ook geweest waren. Maar Apeldoorn voelt dan echt als een compleet rondje.
We staan niet extra vroeg op noch dat we extra lang bijven liggen, zo rond acht uur is het tijd. Toiletbezoek, douchen, ontbijten, net als thuis alleen dan weten we waarschijnlijk weer welke dag het is want nu zaten we heel vaak: wat voor dag is het vandaag. In vakantie hebben we daar vaker last van gehad, zo misten we ooit bijna ons vliegtuig in Christchurch omdat we met de dagen in de war waren, 't zal je maar gebeuren.
Vandaag geen grote vertragingen te verwachten, wel wat weg-werkzaamheden natuurlijk maar dat houdt de Duitse economie draaiende. Het aantal parkeerplaatsen is best groot te noemen, met bezinestation of zonder, met restaurant of zonder, met wc of zonder. Wij kiezen voor alle drie, dus eerst maar even tanken, dan een kop koffie en tenslotte nog even naar de plee, kunnen we er weer een paar km tegen aan. Ja, de reis is saai, de vergezichten zijn minder spectaculair dan eerder deze week, de files zijn veel minder dan bv gisteren en het aantal weg-werkzaamheden levert nauwelijks vertraging op. Dus, ja dus, we zijn lekker vroeg in Apeldoorn, half drie hangen we aan de stroom. Het weer is hier goed zonnig maar met wat wind. Dus ook dit levert geen 'verhaaltje' voor deze dag. Morgen naar de garage met de piepende remmen, kijken wat dat nou is. Groetjes en dank voor uw aandacht.

Wat statistiek. De lengte van de gehele reis was 7910 km, we bezochten met 43 deelnemers in 43 dagen 18 campings. We hebben 10 georganiseerde excursies gemaakt. De langste etappe was van Sremska Mitrovica (Servië) naar Vranja (Servië) 416 km. De kortste etappe was van Vranja (Servië) naar Skopje (Macedonië) 99 km. Wij hadden voor het aanreizen en terugreizen nog negen keer een camping nodig - waar we soms meerdere dagen verbleven. Wij zijn in totaal 67 dagen onderweg geweest oftewel bijna 10 weken.

Terug naar Griekenland reisTerug naar Gerritsma-site