Beste Reislog lezers,

Dit reislog gaat over onze eerste reis door Noord Duitsland. Veel leesplezier. Néé
Een tip, ga eens op een foto staan en druk dan tegelijk op Ctrl en + en nog een keer en nog een keer, terug met Ctrl en 0. Succes.

Zo begon het dus:

Toen we op onze 'thuis-camping' afscheid namen van onze camping buurtjes kwam het natuurlijk ter sprake, waar gaan jullie nu heen? En dan de verbazing, nee, daar gaat toch niemand naar toe, je gaat toch - per definitie - naar het zuiden, naar Zuid Duitsland, naar Oostenrijk, naar Frankrijk, naar Italië of naar Spanje, toch echt niet naar het noorden van Duitsland, dan kon je net zo goed thuis blijven. Heerlijk die reactie, verwarmend en stimulerend, want wat is er mis met het noorden van Duitsland, we weten het niet, we zijn er nog nooit geweest, we zullen het wel ervaren en dan leest u dat hier.

De reisroute per week


Teutoburger Wald, Warendorf en OsnabrückWeek 18 Minden, Hannover, Lüneburg en LudwiglustWeek 19
Waren, Speck, Neu Brandenburg en RügenWeek 20 Rostock, Schwerin en WinsenWeek 21
Hamburg en OldenburgWeek 22

Naar Duitsland diashow


Onze bevindingen tijdens deze reis

In de delen van Duitsland die we bezochten is de natuur best heel mooi maar niet snel wisselend zoals in Noorwegen. Het is heel goed vergelijkbaar met Nederland. In de gebieden waar wij waren zijn vaak prima fietspaden aangelegd waardoor je veel meer kunt genieten van de natuur dan met de auto.
Duitsland is rijk aan - herstelde - cultuurhistorie en die is volop aanwezig, de cultuur staat letterlijk in de straat maar ook de talrijke musea verdienen een bezoekje - als het weer wat slechter is.
In het oosten van Duitsland, zeg maar v.m. Oost-Duitsland is de tegenstelling tussen hen die in de geleide-economie zijn blijven hangen en hen die de markt-economie omarmt hebben groot. We moeten bewondering hebben voor de velen - oud en jong - die 'voor zichzelf' begonnen zijn en dagelijks strijd leveren om het hoofd boven water te houden.
Wij hebben een heerlijke tijd gehad, genoten van de natuur en de cultuur in grote en kleine steden en eigenlijk alleen maar vriendelijke en behulpzame mensen ontmoet. Het is een gebied waar we als Nederlander (nog) vaker naartoe zouden moeten gaan niet alleen omdat het dichtbij is maar vooral ook omdat het zeker de moeite waard is.

Tips voor reizen in Duitsland

1. In Duitsland zijn heel veel goede maar ook rommelige campings, probeer tevoren een keus te maken b.v. via Eurocampings waar beoordelingen, prijzen en adressen gegeven worden. Onze ervaring is dat dit redelijk klopt maar dat m.n. de prijzen kunnen afwijken.
2. In Duitsland zijn vaak wegwerkzaamheden, zowel lokaal als op snelwegen dit levert vaak files en dus vertraging op plan uw reis dus ruim. 3. Heel veel campings houden middagspauze van 13.00 tot 15.00 uur, soms wordt er dan niet opgedaan, dat is vervelend als je om vijf over één aankomt. Onze ervaring is dat heel veel campinghouders dan toch hun hand over het hart halen en je binnen laten maar dat is geen garantie.
4. De sanitaire voorzieningen zijn eigenlijk overal heel goed, de houten schuren waar de schimmel op staat zul je niet meer vinden.
5. Neem natuurlijk een goede kaart mee voor het geval je navigatiesysteem er mee ophoudt, kost weinig en is op zo'n moment onbetaalbaar.
6. Veel campings hebben geen mogelijkheden om te betalen met 'de kaart' houdt dus altijd contant geld bij de hand.
7. Langs de autosnelwegen zijn veel parkeer en restauratie mogelijkheden maar ben je daar niet, nou dan is het echt zeldzaam, vind je er toch een dan mag je hopen dat ie schoon is.
8. De meeste Duitsers zijn erg toegankelijk (geworden) een praatje aanknopen gaat zomaar, wel Duits spreken natuurlijk.
9. Grote steden als Hamburg, Bremen, Hannover enz. neem de bus of de metro want je auto raak je daar alleen kwijt tegen hoge kosten, als je al een plaatsje vindt. En daarbij het rijden in een dergelijke stad is geen 'fun'.

De campings die we bezochten:


Naam Adres Plaats Beoordeling Cijfer Wifi
Eurocamp Holperdorp 44 Lienen Duits degelijk en modern, mooie ligging, gastvrij 8 5*
An der Weser Weserstrasse 110a (links)Vlotho Degelijk maar rommelig, camping is landschapspark 63*
Parksee Lohne Alterpostweg (rechtsaf) Isernhagen Lawaai van A7, modern sanitair, prijzig 6 --
Rote Schleuse Rote Schleuse 4 Lüneburg Super fraai sanitair, prachtige camping met restaurant 8 8
Am Rudower See Leuengarten 9 Lenzen Super netjes sani-gebouw, fraai en saai, beetje streng 7 --
Am Hohlen Eiche (Dorfstrasse 1F) Klockow Knusse eenvoudige camping, vriendelijke mensen 7 8
Schaproder Bodden Langestrasse 24 Schaprode Rommelig, sanitair is ok 7 --
Schwaan Sandgarten 17 Schwaan Mooie kleine velden, divers, natuurlijk, goed sanitair 8 5
SeeCamping Am Schwerinersee 1A Flessenow Verzorgd, goed sanitair, NL's 8 6
Land an der Elbe Stoverstrand 17 Stove Strand en Tuincamping, prima sanitair, prijzig 8 8*
Falkensteinsee Falkensteinsee 1 Ganderkersee Camping rondom meertje, restaurant, sanitair super 97*

* Wifi niet gratis.

Terug naar Gerritsma-site