Beste Reislog lezers,

Zo begon het dus:

We hadden nooit het idee gehad om naar Cuba te gaan maar het vooruitzicht van een lange winter - die tegenwoordig eerder nat is dan koud - deden ons van gedachten veranderen. Echter familieleden en kennissen waren al eens op Cuba geweest en vertelden mooie verhalen en we kennen het klimaat in de Caraiben goed vanwege eerdere bezoeken aan Curacao. En ja, zeg nou zelf, wat weten we eigenlijk van Cuba en de Cubanen en het toch wel bijzondere regime.

Onze reisroute




Naar Cuba reisverslag

Naar Cuba diashow


Tip voor reizen op deze route

We hebben deze reis geboekt bij een reisorganisatie i.c. Kras. Het is eigenlijk ondoenlijk om zelf hotels, auto's en excursies te vinden en te boeken. Bovendien is het gewoon erg gemakkelijk, een reisorganisatie heeft - in de regel - alles al geregeld, kent de plaatselijke hotels, restaurants, excursies etc. en daardoor heb je minder zorgen en geniet je meer.

Iets meer over Cuba


Geografisch is Cuba ongeveer 1200 km lang en ca. 200 km breed, ruim 2,5 maal zo groot als NL. Vanuit de lucht te zien loopt er - ten minste één - spoorlijn en zijn er meerdere rivieren. Er is heel veel onbenut land, niet in cultuur gebracht, terwijl het er wel allemaal heel groen en zo te zien vruchtbaar is. Later als we met de bus door het land rijden zien we koffie-, bananen-, suikerriet-plantages, varkens- en kippenboerderijen. Maar er lijkt nog ruimte genoeg voor meer plantages.

In Cuba is de voedselsituatie niet zoals in NL maar in de hotels en restaurants merk je daar weinig van. We hebben echter wel gehoord en - een beetje - gezien hoe het in de gezinnen gaat. Tegelijkertijd zie je ook een tegenstelling in veel gezinnen is er weinig te besteden maar de cafees, restaurants en bars zitten vol, er wordt gereden op elektrische scooters, een flink aantal Cubanen rijdt in goede westerse auto's, de kleding is modern en zeker niet armoedig te noemen.

Over prijzen in Cuba weten we weinig, wat kost een auto, wat kost een huis, wat kost een scooter, geen idee, dit ondanks wat uitleg van onze reisleider. Maar we weten wel wat een kop koffie kost, wat een biertje kost of een frisdrank en wat een etentje kost. Nou daarin verschilt Cuba niet veel van NL: koffie 2 euro, bier 3 euro en een etentje 15 euro. Dat deze prijzen overeenkomen, komt wel doordat er twee soorten geld wordt gehanteerd, een geldsoort voor de Cubanen, de CUP (de Cubaanse Pesos) en voor de buitenlanders de CUC (de Cubaanse Currency). De CUC is ongeveer 1 euro waard en 25 CUP's. De Cubaan betaalt in CUP's, de buitenlander in CUC's. Je zou zeggen dat het voor de Cubanen 25 keer duurder is maar we zijn onbekend met de beloning voor hun werk en wat de objectieve wisselkoers is van de CUC en de CUP.

Pinnen is niet mogelijk dus bij aankomst direct veel euro's voor CUC's wisselen. Op slechts één plaats is het ons gelukt met een credit card geld te pinnen. Wel kun je bij hotels soms ook geld wisselen - maar dan moet je wel euro's hebben.

Terug naar Gerritsma-site